Guide: Sådan skifter du selv dæk på bilen

Publiceret:2/5 - 2024
Skrevet af:Benjamin
Læsetid6 min.
Par sidder i bil. Autoredder står i bilvinduet og taler

Uanset om du er punkteret eller ønsker at skifte fra vinter- til sommerdæk (eller omvendt) så guider vores autoredder, Frederik, dig her til hvordan, du gør.

Modsat hvad mange bilister måske tror, er det faktisk ikke specielt svært selv at skifte dæk på sin bil. Det kræver hverken avanceret værktøj eller teknikker, og kan faktisk klares relativt hurtigt på egen hånd.

De fleste bilejere skal alligevel skifte dæk to gange om året, og hvorfor ikke gøre det selv?

På den måde slipper du både for at skulle booke hjulskiftet mange uger i forvejen, ligesom det selvfølgelig også sparer dig for udgiften.


I videoen herunder kan du se vores erfarne autoredder Frederik forklare, hvordan du selv nemt og hurtigt skifter dæk på din bil.

Autoredder der står og smiler

Trin-for-trin: Sådan skifter du nemt dæk på din bil

Hvordan gør man så?

Herunder har vi lavet en udførlig trin-for-trin guide til, hvordan du selv skifter dæk på din bil - helt nemt og smertefrit.

1

Find værktøjet frem

Et dækskifte starter med, at du finder det relevante værktøj frem. Typisk vil du kunne finde det begravet nederst i bagagerummet under pladerne. Her finder du både donkraft, hjulnøgle/krydsnøgle/momentnøgle og det hjul, du skal bruge.

2

Parkér på plant underlag, træk håndbremse og sæt i frigear

Inden du begynder at løfte bilen, skal du sikre dig, at du er på en plan overflade. Træk håndbremsen og sæt bilen i gear for at forhindre, at den ruller væk, mens du arbejder.

3

Løsne hjulbolte

Brug din hjulnøgle til at løsne hjulboltene. Nogle biler kan have særlige låsebolte, der kræver en speciel top til at fjerne dem. Disse låsebolte bruges ofte som en ekstra sikkerhedsforanstaltning for at forhindre tyveri af hjulene.

4

Løft bilen med donkraft

Placér donkraften under det forstærkede punkt på bilen, som normalt er markeret med en pil eller et andet symbol. Det punkt er designet til at kunne bære bilens vægt, når den løftes med donkraften. Sørg for at placere donkraften sikkert og stabilt på jorden, før du begynder at løfte bile

5

Fjern det gamle dæk

Når bilen er løftet fra jorden, fjernes hjulboltene helt og du tager det gamle dæk af.

Det kan være en god idé at rense bremseskiven for rust med en stålbørste inden, du sætter det nye hjul på.

6

Sæt det nye dæk på

Løft det nye dæk op og juster det, så boltehullerne passer korrekt. Skru hjulboltene på plads, men vent med at stramme til.a

7

Efterspænd

Sænk bilen en smule med donkraften, så dækket lige rør jorden. Nu kan du spænde boltene fast. Det er vigtigt at kryds-spænde boltene, så dækket sidder jævnt. Det er også vigtigt, at du lægger kræfter i, når du spænder hjulet fast, så boltene ikke risikerer at løsne sig senere hen. De skal spændes med et tryk på cirka 12 kilo.

8

Sæt hætter på hjulbolte og sænk bilen helt

Når dækket er sikkert monteret på bilen, sættes hætterne på hjulboltene tilbage, for at beskytte dem mod snavs og fugt, hvorefter du forsigtigt sænker bilen helt ned ved hjælp af donkraften, hvorefter den fjernes.

Derfor er det smart selv at kunne skifte dæk på sin bil

Hvorfor er det smart selv at kunne skifte dæk på sin bil, tænker du måske. Måske har din far altid gjort det for dig, eller måske plejer du at betale dig fra det. 

Uanset hvad, er der flere årsager til, at det er en glimrende idé at kunne klare sagerne på egen hånd.

Først og fremmest giver det dig en frihed selv at kunne skifte dæk. Friheden til at kunne klare sig selv og føle sig selvsikker, uanset hvad dagen bringer. Forestil dig at være strandet med et punkteret dæk, og så indser du pludselig, at du sagtens kan håndtere situationen på egen hånd. Det er en dejlig følelse af frihed og uafhængighed.

Samtidig sparer du også penge ved de halvårlige skift fra sommerdæk til vinterdæk og vice versa. Når temperaturen pludselig stiger eller falder markant, skal alle pludselig have skiftet dæk, og derfor kan et dækskift pludselig have lange udsigter, hvis professionelle skal tage hånd om det.

Ved at kunne klare det selv, sparer du altså både tid og penge.

Hvornår bør jeg skifte dæk på min bil?

Der er flere anledninger, hvor der giver mening at skifte sin dæk. 

Hvis du ikke har helårsdæk - og derfor skal skifte mellem sommer- og vinterdæk - har du allerede to årlige dækskift.

Grænsen mellem hvilke af de to dæktyper der er bedst at bruge, går ved 7 grader. Er temperaturen konsekvent 7 grader eller derover, er sommerdæk det rette valg, mens det omvendte er tilfældet ved lavere temperaturer.

Det danske vejr er jo til tider lidt uforudsigeligt, men som tommelfingerregel kan du regne med at skulle bruge vinterdæk fra starten af november til midten af april.

Læs mere: Guide: Hvornår skifter man til sommerdæk?


Forhåbentligt er det de to eneste årlige dækskift, du skal lave, da det ellers vil betyde, at dine dæk er slidt ned eller punkteret.

Er du punkteret,  er du nok ikke i tvivl om, hvordan det føles. Slid kan til gengæld være lidt sværere at opdage. Det kræver nemlig, at du regelmæssigt tjekker op på, hvor meget mønster der er tilbage i dine dæk.

Loven foreskriver, at der minimum skal være 1,6 mm dybde i mønstret, men vi anbefaler altid 3,0 mm. Er der mindre dybde i dit dækmønster, er det altså tid til at skifte dækkene til nogle nye.

Læs mere: Dækguide: Krav til dæktryk

Kan du selv skifte dæk, kan du i denne situation selv stå for at afmontere dine gamle dæk og påmontere de nye.