Få styr på sagerne inden bilferien

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Rune
Læsetid8 min.
Dame og mand står foran bil. Dame har hund i armene.

Går den næste bilferie på rundtur i Europa, eller måske udenfor EU/EØS-lande? I så fald er der en række faktorer, som du bør tage hensyn til, inden du rejser.

Eksempelvis skal bilen klargøres og bagagen skal passe ind i bagagerummet og læsses korrekt. Derudover er der også en række dokumenter, som er gode at have med i handskerummet – men bare rolig, vi har samlet alle de informationer, som du skal bruge for en vellykket bilferie.

Huskeliste til en kør-selv-ferie i Europa og EØS

Når bilferien påbegyndes, hvad end det er inden- eller udenfor Europas grænser, er der en række dokumenter, som er nødvendige at have med på turen.
Nogle af dem er et absolut must at have med, mens andre er valgfrie, men en god idé at have med på rejsen.

1

Vejhjælp i udlandet

Hvis uheldet involverer bilen, er du med et SOS Dansk Autohjælp Super abonnement sikret vejhjælp i Europa skulle uheldet være ude. 

Har du akut brug for vejhjælp kan du altid ringe til +45 70 10 50 52.

Det internationale kørekort erstatter ikke dit danske kørekort på kør-selv-ferien, så det er vigtigt at huske begge dele. Du kan læse mere om det internationale kørekort og bestille hos borger.dk.

2

Original bilregistreringsattest

Først og fremmest skal du have den originale bilregistreringsattest med på kør-selv-ferien.

Det er et af de påkrævede dokumenter, og man kan ikke nøjes med en kopi. Kører du i en bil af ældre dato skal du medbringe hele attesten, hvor du kan nøjes med kun at tage del 1 med, hvis din bil er udstedet efter 05/12-2005.

Skal du udenfor EU/EØS landene er det vigtigt at have det internationale kørecertifikant med. Dette certifikat er en oversættelse af din registreringsattest til alle sprog.

3

Pas af alle i familien

Derudover er det vigtigt at huske pas af alle rejsende, når turen går udenfor Danmarks grænser. Du er forpligtet til at have dit pas på dig under hele udenlandsopholdet, og det er nødvendigt, at passet er gyldigt.

Det vil sige, at udløbsdatoen på passet skal ligge senere end din hjemrejsedato. Det er derfor en god ide at tjekke om familiens pas skal fornyes, inden I rejser.

Har du børn med på kør-selv-ferien, skal du også have pas med af dem. Du kan bestille pas på borger.dk.

4

Dyrepas

Hvis de firbenede skal med på bilferien, skal du også huske et dyrepas til dem. I EU er der regler for at hunde, katte og fritter, som ledsager deres ejer ved ind- og udførsel inden for EU, skal have et EU selskabsdyrpas.

Passet udstedes kun af bemyndige dyrlæger. Læs mere om passet til kæledyr hos Fødevarestyrelsen.

5

Pillepas

Hvis du bruger receptpligtig medicin, som indeholder euforiserende stoffer, skal du have et pillepas med på bilferien.

Du har selv ansvaret for at undersøge, hvilke regler der gælder for medbringelse af medicin til eget brug til det pågældende land. Denne information finder du på landets ambassade eller repræsentationen i Danmark.

Du kan læse mere om at rejse med medicin og reglerne herfor på Sundhedsministeriets hjemmeside.

6

Visa eller øvrige tilladelser

På bilferien udenfor EU/EØS kan du skulle bruge visa eller andre særlige tilladelser i bestemte lande.

Det er derfor en god ide at tjekke Udenrigsministeriets hjemmeside inden afrejse. 

7

Kørekort

Det er også nødvendigt at medbringe et fysisk kørekort på chaufføren af bilen. Det er et dokument, som man sjældent glemmer, når man skal køre bil, men hvis du skal på længere bilferier, kan det være en god ide at tjekke udløbsdatoen på dit kørekort.

Du kan læse mere om fornyelse af kørekort på borger.dk. Vi gør her opmærksom på at kørekort-appen kun gælder i Danmark.

Derudover er det påkrævet at have en formaliseret oversættelse af dit danske kørekort, hvis turen går til over EU's grænser.

8

Rejseforsikring

I forlængelse af EU sygesikringskortet er det en god ide at have en rejseforsikring med på rejsen.

Det blå sygesikringskort dækker kun dele af eventuelle sundhedsydelser på offentlige behandlingssteder i udlandet, hvis der er tale om tilfælde af akut tilskadekomst eller sygdom.

Hvis du skal behandles på et privathospital, eller bruge hjemtransport, så er det kun en rejseforsikring, som kan dække det.

Det er derfor en god ide at bestille en god rejseforsikring inden du tager på kør-selv-ferie i eller udenfor EU.

9

EU-sygesikringsbevis

Skulle uheldet være ude, er det vigtigt at have sit EU-sygesikringskort med på rejsen. Det blå sygesikringskort giver dig adgang til lægehjælp på samme vilkår, som borgerne i det pågældende land.

Derfor kan du risikere at skulle betale en del af behandlingen selv, hvis dette er gældende for borgerne i det land, du opholder dig i.

Husk at gemme kvitteringerne ved eventuelle udgifter. Du kan bestille og forny dit EU-sygesikringsbevis via borger.dk og læse alt om dækningen hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Bil set fra siden. 3 børn i bilen.

Godt at huske på bilferien

I flere storbyer er der krav om miljømærker på bilerne. Eksempelvis skal det grønne miljøzonemærke være monteret i forruden, når man kører ind i visse storbyer i Tyskland.

Det kan koste en bøde, hvis man ikke har det. Der kan også forekomme krav om motorvejsmærkater i visse lande.

Du kan læse alt om miljømærkater og motorvejsmærkater, og bestille skiltene via Forenede Danske Motorejere.

To personer er på vej på ferie med deres hund

Pak med omtanke og husk ekstranøglen

Det er vigtigt at tænke på sikkerheden, når bilen skal pakkes, da der ved eventuelle nødopbremsninger nødigt skulle flyve tasker og andre genstande gennem kabinen.

Placer de tungeste tasker nederst og længst fremme i bagagerummet. Sørg også for at chaufføren har et godt udsyn til alle sider, når bilen er fuldt pakket.

Den ekstra bilnøgle, som ikke opbevares sammen med den originale nøgle, har også vist sig at være guld værd for mange bilister på bilferie. På farten kan man komme til at smække nøglen inde i bilen, hvis den eventuelt ligger i jakkelommen eller rygsækken.

Du kan læse mere om forberedelser, som betaler sig, inden du drager ud på kør-selv-ferien.

Det skal du vide om din bil

Inden kør-selv-ferien påbegyndes kan det være en god ide at klargøre bilen. Uanset om du lejer en bil til formålet, eller kører i din egen, er det vigtigt at gennemgå bilen, så den er helt klar til kørsel i udlandet.

Bilferie i egen bil

Går turen over den danske grænse i din egen bil, er det altid en god idé at få den tjekket og gjort klar til ferien.

Derfor har vi sammensat en kort huskeliste, så du nemt kan sikre dig at bilen er klar til den lange køretur:

Klargøring af bil - hurtig tjekliste

  • Tjek olien, og tag gerne noget ekstra med på rejsen.
  • Tjek sprinklervæsken, og sørg for den er fyldt godt op.
  • Tjek vinduesviskerne – skift dem eventuelt ud, hvis der er behov for det.
  • Tjek dine dæk – mønstrets dybde skal kunne klare hele turen. Ifølge dansk lovgivning skal dækmønstret have en minimums dybde på 1,6mm, men som tommelfingerregel anbefaler vi at gå efter det dobbelte.
  • Tjek dæktrykket inden turen påbegyndes. Husk at det skal være højere end du normalt vil køre med, hvis bilen er tungt lastet.
  • Tjek billygterne og sørg for at alle lygterne virker.

Bilferie i lejet bil

Hvis kør-selv-ferien foregår i en lejebil og en anden person skal køre den bil, som du har lejet i dit navn, skal du bruge en fuldmagt. Den skal du vise til myndighederne, hvis bilen bliver stoppet under rejsen.

Er det planen at leje en bil til den forestående kør-selv-ferie, mens din egen står derhjemme? Så anbefaler vi, at bilen klargøres til at stå stille i længere tid. Det er en god ide at køre ud til din bilmekaniker og få tjekket bremserne. De kan nemlig udvide sig, mens din bil står stille i sommervarmen.

Derfor kan det ske, at bilens bremser har sat sig fast, når du kommer hjem fra din bilferie i udlandet.

Hvis du har planer om at være væk i længere tid, så er det en god ide at aftale med venner, familie og eventuelt naboer, at de kan køre en tur i din bil en gang imellem.

Det skyldes at moderne biler bruger strøm, selvom de står stille. Det vil altså sige, at bilens batteri kan blive opbrugt, mens du er på ferie. Hvis det sker, så kan du hverken komme ind i bilen, eller starte den. Derfor anbefales det at oplade batteriet helt, inden du rejser, eller få nogle til at køre en tur i din bil indimellem, mens du er på væk.

Undersøg din rute, vej- og vejrforhold

Sidst men ikke mindst kan det være en god ide at undersøge din rute og købe et fysisk kort, inden du drager ud på din kør-selv-ferie.

Hvis teknologien svigter, GPS’en ikke virker og telefonen er løbet tør for strøm, kan det være en ekstra sikkerhed at have et godt gammeldags kort med dig.

Derudover kan du med fordel undersøge trafikken på motorvejene, da flere lande har indført begrænsninger for, hvornår lastbiler må køre ad motorveje.

På disse tidspunkter af dagen kan du derfor være mere sikker på, at du ikke kommer til at sidde fast i trafikken.

Er din bil klar til et andet klima?

I forlængelse heraf er det en god ide at undersøge de kommende vej- og vejrforhold og sikre, at din bil er klar til dem.

Er du eksempelvis på campingferie oppe i bjergene, hvor du skal køre med en campingvogn eller i en autocamper, kan det være fornuftigt at kontakte campingpladsen og spørge ind til kvaliteten af vejene.

Vil du sætte dig godt ind i bilferier, kan du finde mange gode råd hos de Forenede Danske Motorejere.