Bilferie i Europa: Det skal du huske til din kør-selv-ferie

Publiceret:18/4 - 2024
Skrevet af:Benjamin
Læsetid14 min.
Autoredder der står og smiler

SOS Dansk Autohjælp giver dig her en række gode råd, der kan forhindre forsinkelser og ødelagte feriedage.

Hos SOS Dansk Autohjælp er der travlt, når sommerferien er skudt i gang. Hver sommer er det de samme udfordringer, der driller på kør-selv-ferien. Med nogle fornuftige forberedelser, kan man undgå problemer og spare sig selv og familien for ærgrelser undervejs.

Afspille video: Video
1

Giv din bil et eftersyn

Inden afgang er det oplagt at give bilen et eftersyn, hvor bilens funktioner tjekkes. Gør det gerne i så god tid, at der er tid til et værkstedsbesøg inden ferien, hvis noget ikke er, som det skal være.

 

Tjek dækkenes tilstand, og husk at pakke en nøgle til låseboltene på alufælgene. Husk også at kontrollere standen på diverse væsker: Bremsevæske, kølervæske og sprinklervæske.

2

Pak med omtanke

Tænk på sikkerhed, når bilen pakkes. Man skal kunne lave en nødopbremsning uden at risikere at få en taske eller andre tunge ting i nakken, eller flyve rundt i kabinen. De tungeste genstande skal placeres lavt og længst fremme i bagagerummet. Sørg også for, at der stadig er godt udsyn til alle sider, når bilen er pakket.

 

Når du skal pakke bilen til bilferie, skal du holde dig fra at overpakke bilen. Først og fremmest, vil det sikre dig frit udsyn bagud til, men hvis bilen er for tung, forbruger den også mere brændstof og bremselængden og accelerationsevnen vil blive forringet. 

 

Desuden kan det være en god idé at pakke de tunge ting nederst. Hvis I skal gøre hold undervejs, vil det være en god idé at pakke de ting, I skal bruge undervejs, øverst. På den måde slipper I for at hive al bagagen ud og pakke på ny.

3

Husk ekstranøgle

Derudover kan en ekstra bilnøgle kan vise sig at være guld værd på bilferien:

- Vi oplever år efter år, at mange ved en fejl låser deres bilnøgle inde, når de for eksempel lægger deres jakke med bilnøgle i lommen i

bagagerummet, eller hvis bilen automatisk låser.
En ekstranøgle kan derfor have en uvurderlig betydning, især hvis den ikke opbevares sammen med den anden nøgle, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

4

Vær opmærksom, når du tanker

Der er meget at holde styr på, når man er på ferie. En klassisk tanketorsk på bilferien er, at man kommer til at tanke benzin på dieselbilen. Sker det, er det vigtigt, at man ikke starter motoren:

- Forkert brændstof kan ødelægge motoren, hvis man starter bilen. Tanken skal tømmes, før man kan køre videre. Derfor skal man ringe efter vejhjælp, hvis man er kommet til at tage fejl af brændstoffet, siger Anette Bjørn Juncher.

5

Få tjekket din aircondition

En lang køretur i en overophedet bil kan tage sommerhumøret fra enhver. Selvom ferien foregår i Danmark, kan temperaturen i kabinen sagtens blive høj på en sommerdag.

 

Derfor anbefaler SOS Dansk Autohjælp, at man får serviceret airconditionanlægget inden afrejse. På den måde undgår man et defekt airconditionanlæg – og samtidig forhindrer man dårlig lugt fra anlægget. 

6

Sæt dig ind i færdselsregler og love i de lande, du skal køre igennem

For at sikre dig en problemfri bilferie i Europa, er det vigtigt, at du er bekendt med de gældende regler og love på vejen. Hver europæisk destination har sine egne specifikke færdselsregler. Her skal du være opmærksom på hastighedsgrænser, vejafgifter, parkeringsregler og andre trafikregler. 

Læs mere om færdselsreglerne i de forskellige lande her.

7

Miljøzoner, afgifter og vignetter

Nogle europæiske byer har indført miljøzoner, hvor visse køretøjer skal opfylde bestemte emissionsstandarder for at få adgang. Du skal også tage højde for, om du skal have anskaffet dig et motorvejsmærkat, også kendt som en vignette. 

 

Det er en afgift, der kræves for at bruge visse motorveje og vejstrækninger i nogle europæiske lande. Vejgebyret betales på forhånd og er et klistermærke, som placeres på bilens forrude. 

Huskeliste til bilferie i Europa

  • Kørekort og/ eller internationalt kørekort
  • Det blå sygesikringskort
  • Pas
  • Registreringsattest på bilen (Del 1)
  • Andre relevante rejsedokumenter (reservationer)
  • Rødt kort (bevis på, at du har kaskoforsikring på bilen - kan hentes på app eller i fysisk kopi)
  • Relevante motorvejsmærkater (vignette)
  • GPS eller navigationssystem
  • Underholdning til turen (Tablet med film, bøger, lydbøger, musik)
  • Gule veste og advarsestrekant
  • Forbindskasse
  • Værktøj i bilen
  • Solskærme til sideruderne
  • Skraldeposer og håndsprit
  • Køletaske til drikkevarer og snacks
  • Ekstra pærer*

*Det kan være et lovkrav i nogle lande, som Kroatien, at have ekstra pærer med i bilen.

Autoredder sidder i teknikerbil og smiler samtidigt med at han kigger direkte i kameraet

Vejhjælp i Europa

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp. Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.