Sådan tager du hensyn til udrykningskøretøjer i trafikken

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Rune
Læsetid10 min.
SOS Dansk Autohjælp bil.

Læs med her og bliv klogere på hvad du skal gøre, hvis der pludselig kommer et køretøj med udrykning.

Der er mange, der er i tvivl om, hvad de skal gøre, når de støder på et udrykningskøretøj på vejen. På trods af, at de fleste trafikanter godt ved, hvordan en ambulance eller en brandbil ser ud, og hvordan de lyder, er der mange, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig til dem ude på vejene.
Er du en af dem, der ikke helt ved, hvordan du skal forholde dig til køretøjer med udrykning i trafikken? 

Vi guider dig til, hvordan du skal forholde dig til udrykningskøretøjer, når du færdes i trafikken. 

Hvad er et udrykningskøretøj?

Et udrykningskøretøj er en type køretøj – typisk en ambulance eller en brandbil – der bruges i nødsituationer og i redningsoperationer. Denne type køretøjer har den funktion, at de kan reagere hurtigt på kritiske og livstruende situationer, hvor de bruges til at transportere specialuddannet personale til at redde liv. 

Ambulancer er designet til at levere hurtig medicinsk hjælp og transportere syge eller sårede til hospitaler, mens brandbiler benyttes til brandslukning og redningsaktioner i forbindelse med brande. 

Begge former for udrykningskøretøjer er udstyret med advarselslys og sirener for at signalere til andre trafikanter, at der er behov for passage på vejen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på udrykningen og forstå betydningen af den, så man ved, hvordan man skal reagere.

Sådan tager du hensyn til et udrykningskøretøj i trafikken 

Er du i tvivl om, hvad man skal gøre, når der kommer et udrykningskøretøj? Så er du garanteret ikke alene. På trods af, at de fleste er rigtig gode til at holde ind til siden – ved eksempelvis ambulance udrykning eller når der kommer en brandbil – er der stadig mange, der ikke når at reagere hurtigt nok. 

Det kan der være flere grunde til. En af de hyppigste årsager er formentlig, at folk ikke hører lyden fra udrykningen – enten på grund af bilens tæthed eller på grund af andre forstyrrende elementer.
Heldigvis er reglerne meget enkle, når det kommer til at tage hensyn til udrykningskøretøjer i trafikken.  

Det skal du være opmærksom på

Husk at holde til højre

Det vigtigste er at huske at sætte hastigheden ned og holde til højre, når der kommer et udrykningskøretøj. Dette åbner en klar bane i midten af vejen, så køretøjet nemt kan passere, uden at skulle køre slalom mellem alle bilerne. 

Husk også at blinke ind, så du viser føreren af udrykningskøretøjet, at du har set den. Det giver samtidig andre trafikanter information om, hvor du har tænkt dig at holde ind. Kør forsigtigt, og lad være med at gå i panik, så du risikerer at være til fare for andre trafikanter. 

Lad udrykningskøretøjet passere dig, før du blinker ud og drejer ind på kørebanen igen. Vær opmærksom på, at der kan komme flere udrykningskøretøjer efter hinanden. 

Hvornår må man køre med udrykning?

Udrykningskøretøjer må kun køre med udrykning, når det vurderes, at det er nødvendigt af hensyn til politimæssige opgaver, personredning, brand, forureningsuheld, færdselsuheld eller afværgelse af omfattende skader. 

Autoredder sidder i teknikerbil og smiler samtidigt med at han kigger direkte i kameraet

Vejhjælp med eller uden abonnement – få hjælp nu

Er uheldet ude og kan du ikke køre videre i din bil og har brug for vejhjælp? Kontakt SOS Dansk Autohjælp ved at ringe 70108090 og få hjælp med det samme. Vi kan hjælpe med akut vejhjælp til personbil og MC med eller uden abonnement - vi er gennemsnitligt fremme på under 45 minutter.