Påkørsel af dyr: Hvad gør jeg?

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Rune
Læsetid8 min.
Dji 0542

Påkørsler af dyr på vejene kan både være farlige og tragiske. Desværre er det ikke helt uundgåeligt, da dyrene skal krydse vejene – og det kan føre til ulykker.

Det er vigtigt at være bekendt med, hvordan man skal handle i tilfælde af påkørsel af et dyr - og hvordan man skal forebygge det.

Påkører du et dyr på motorvejen? Så må du ikke standse med det samme. Kør videre til næste afkørsel og ring gerne til Vejdirektoratets Trafikcenter på 80 20 20 60. Hvis der er sket slemme skader på bilen, må du dog godt holde i nødsporet. 

 

Læs meget mere her om, hvad du skal gøre, hvis du påkører et dyr.

1

Stop og evaluér skaden

Sørg for at stoppe bilen og vurdere omfanget af skaden - både på dyret, men også køretøjet. Du skal ikke selv forsøge at hjælpe det sårede dyr - og heller ikke forsøge efter det sårede dyr. Det klarer Dyrenes Vagtcentrals trænede hunde. 

2

Kontakt Dyrenes Beskyttelse

Ring til Dyrenes Beskyttelse på telefon 1812 og rapportér hændelsen og giv så præcis en lokalisering som muligt (vejnummer, vejnavn, vejkantspæl eller GPS-koordinater) De kan give kyndig rådgivning om, hvordan du skal forholde dig. 

3

Er dyret dødt?

Hvis dyret derimod er dødt, skal du kontakte Falcks vagtcentral på 70 10 20 30. Fjern gerne det døde dyr fra kørebanen, og ud i rabatten. Når du gør det, skal du iføre dig handsker, eller så vidt muligt sørge for ikke at komme i direkte kontakt med dyret. 

4

Sørg for din egen sikkerhed også

Hvis du skal forlade køretøjet et trafikeret sted, skal du være forsigtig og sørge for, at du er i sikkerhed, mens du håndterer situationen. Du skal iføre dig et refleksvest, tænde for havariblink og sætte en advarselstrekant ud, til hjælpen kommer

Gode råd til at undgå påkørsel af dyr

  • Sæt farten ned og vær opmærksom
  • Stol ikke blindt på skiltningen – dyrene kan også komme andre steder end på strækninger med advarsler
  • Hold øje med refleksioner fra dyreøjne i mørket
  • Har du set én hjort kan du regne med, at der kommer flere

I Danmark er de farligste dyr, du kan påkøre, hjorte. De kan nemlig veje alt fra 20 kg og helt op til 180 kg - og det kan give store skader på bilen. 

Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral mere end 4.000 henvendelser om påkørte hjorte i oktober, november og december. Hos SOS Dansk Autohjælp mærkes det også, at oktober er starten på sæsonen for dyrepåkørsler:

- Vi ser det hvert år. Når efteråret kommer, stiger antallet af assistancer til bilister, der har påkørt et dyr. Vi anbefaler, at man i den kommende tid er ekstra opmærksom i grønne områder, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

I efterårsmånederne, hvor dagene bliver korte og mørke, krydser hjortene ofte veje i skumringstimerne morgen og aften, hvor der også er trafik på vejene.

Hvad skal du være opmærksom på

Autoredder der står og smiler

Ring til SOS Dansk Autohjælp, hvis du er i tvivl

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp. Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.