Lys på bilen: Regler for kørelys

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Benjamin
Læsetid10 min.
Tralv vej med masser af biler der holder i kø

Måske har du allerede observeret det på vejene? En del biler kører lige nu rundt med slukkede baglygter eller med defekte lygter. Nu, hvor dagene bliver kortere og mørkere, udgør mangelfuld belysning en fare i trafikken.

Det er afgørende for trafiksikkerheden at have korrekte og lovpligtige kørelys. De bidrager til at øge synligheden for bilister og hjælper med at reducere risikoen for ulykker. 

I Danmark er der klare regler for brugen af kørelys, som alle bilister skal følge. Kort opsummeret lyder reglerne som følger: I Danmark skal du ifølge loven køre med nærlys/kørelys (forlygterne) tændt døgnet rundt. Baglygterne skal være tændt i lygtetændingstiden (fra solnedgang til solopgang) og når der er dårlig sigtbarhed. Tågelygterne må kun bruges, når der er tåge eller dårlig sigtbarhed.

Hvis du ikke overholder reglerne for kørelys, kan du få en bøde. Derfor skal du altid sikre dig, at køretøjet altid har det påkrævede kørelys tændt. I mange nyere biler vil kørelyset blive tændt automatisk - men ved nogle modeller tændes baglyset ikke automatisk.

 - Hvis du oplever at køre bag en bil med slukkede baglygter i lygtetændingstiden, kan du blinke en gang med det lange lys for at gøre føreren opmærksom på det, siger vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp, Anette Bjørn Juncher.

Ifølge færdselsloven er det tilladt at blinke med fjernlyset, når det er nødvendigt for at forebygge eller afværge fare.

Ved at have kørelys tændt bliver bilen mere synlig, men det er ofte ikke nok under dårligere sigtbarhed og mørke. Her kan det være en idé at anvende tågelygter eller fjernlys. 

Motorvej i regn. Svært at se forankørende.
”Vores autoreddere ser dagligt biler, der kører rundt med enten en defekt lygte eller med slukkede baglygter, og de fleste bilister kan nok genkende det. Nu, hvor dagene bliver kortere og mørkere med vådt vejr og tåge, er det rigtig skidt for trafiksikkerheden”
Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef, SOS Dansk Autohjælp.

Andre typer af lys og regler

Regler for lys og reflekser på trailer

Reglerne for kørelys på en trailer i Danmark er som følger:
  • Der skal være en gul refleks eller refleksbånd på hver side af traileren
  • Røde reflekser skal altid monteres bagpå og vende bagud
  • De hvide reflekser skal sidde forrest og vende fremad
  • Der skal være mindst to baglygter på traileren, som tydeligt lyser rødt og kan ses på en afstand af 300 meter.
  • Der skal være to blinklygter, som lyser gult – som tydeligt kan ses i sollys
  • Der skal være to stoplygter med en kraftig rød farve, og som er kraftigere end selve baglygterne.
  • Der skal være en nummerpladelygte med hvidt skær, sådan at pladen kan læses 20 meter væk
  • Hvis traileren er bredere end 1,6 meter skal de to positionslygter placeres fremad
  • Hvis traileren er bredere end 2,1 meter, skal positionslygterne vendes bagud
  • Hvis trailerens bredde overstiger 6 meter, skal siderne markeres med tydelige sidemarkeringslygter 
  • Der skal altid være en rød trekantet refleks bag på traileren.

Godt råd: Tjek lygter og indstillinger

  • Tænd bilen og test alle lysfunktioner – gå en tur rundt om bilen for at sikre dig, at alle lys er funktionelle og at parabolerne er hele. 
  • Har du en bil, hvor du selv skal tænde baglygterne, kan du overveje at få værkstedet til at lave en permanent løsning, så al kørelys tænder automatisk
  • Har din bil tågelygter, så afprøv dem for og bag
  • Sørg for at lygterne er rene

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp. Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.

Kom trygt afsted på bilferien, læs mere om SOS Dansk Autohjælp og bestil et abonnement her: