Førstehjælp til børn: Sådan gør du
Har du styr på, hvordan du yder førstehjælp til børn? Uanset om det er småbørn, babyer eller større børn, er det godt at kunne yde førstehjælp i tilfælde af, at det bliver nødvendigt.
en hvordan er det nu lige, man gør det? Læs med her og bliv klogere på, hvorfor det er vigtigt, at du kan yde førstehjælp til børn.
Vi har samlet vores bedste råd til, hvordan du bærer dig ad, hvis dit barn kommer ud for en ulykke.
Derfor er førstehjælp til børn vigtigt
Børn udforsker verden ved at lege og udforske ting, og det kan sommetider bringe en række risici med sig. Uforudsete og potentielt farlige situationer kan nemlig opstå på et splitsekund, og før man ved af det, kan førstehjælp til børn være afgørende.
Derfor kan det skabe en tryghed for dig, der har en baby eller et lille barn, at vide hvordan du yder førstehjælp til børn.
Førstehjælp til børn kan være nyttigt i forbindelse med flere forskellige scenarier; det kan være i tilfælde af, at barnet falder ned fra eksempelvis et træ, får et fremmedlegeme galt i halsen eller putter noget i næsen eller i øret.
Det kan også være, at barnet får høj feber, gøende hoste eller feberkramper. Her er det vigtigt, at man som voksen er klar over, hvordan man yder den korrekte førstehjælp.
Det skal du være opmærksom på, når du er i nærheden af små børn:
- Fjern alle små ting i hjemmet, som barnet kan få galt i halsen, og som dermed kan blokere luftvejene.
- Sørg for at holde øje med stikkontakter, sprækker og huller, hvor barnet kan få fingrene ind.
- Opbevar rengøringsmidler, kemikalier, piller og andre former for medicin uden for barnets rækkevidde, så de ikke kan få fingrene i det.
Hvad skal man gøre, hvis et barn får noget galt i halsen?
Førstehjælp - Børn (0-1 år)
Hvis din baby, eller et mindre barn mellem 0-1 år, får noget galt i halsen, er det vigtigt at handle hurtigt og yde den nødvendige førstehjælp.
Sådan gør du:
-
Vend barnet om på ryggen. Giv hjertemassage med 5 tryk i brystkassen (hjertemassagen vil sikre, at der stadig er cirkulation i kredsløbet og kan løsne fremmedlegemet).
-
Hvis de 5 slag mellem skulderbladene og de 5 tryk ikke lykkes, skal du hurtigst muligt tilkalde yderligere hjælp ved at ringe 112.
Når barnet har fået noget galt i halsen, skyldes det oftest et fremmedlegeme, der sidder fast og skaber en blokering af luftvejene.
Det er vigtigt at huske, at hvis en baby får noget galt i halsen, har den ikke mulighed for at kaste eller hoste det op. En baby har derimod brug for hjælp fra en voksen, der ved hvordan man yder den korrekte førstehjælp.
Førstehjælp - Børn (over 1 år)
Sådan gør du:
-
Fjern fremmedlegemet, hvis det er synligt. Giv barnet 5 slag mellem skulderbladene med en flad hånd, og sørg for, at barnets overkrop så vidt muligt er vendt nedad.
-
Hvis fremmedlegemet stadig sidder fast: Stil dig bag barnet og placer din knyttede hånd mellem barnets navle og ribben. Grib med den anden hånd om din knytnæve og tryk hårdt ind i barnets mave med en opadgående bevægelse (Heimlich-metoden).
-
Hvis fremmedlegemet ikke løsner sig efter 5 slag mellem skulderbladene og 5 forsøg med Heimlich-metoden, skal du straks ringe 112. Fortsæt herefter skiftevis med 5 slag mellem skulderbladene og 5 Heimlich-metoden.
Hvis barnet bliver bevidstløst, skal du ringe 112 og påbegynde hjertemassage.
Delvis eller total blokering af luftvejene
Delvis blokering
Ved delvis blokering af luftvejene, kan barnet fortsat tale og få luft, selv om det har fået et fremmedlegeme galt i halsen. Tilstanden er ikke livstruende, men det er vigtigt at barnet forsøger at hoste – gerne samtidig med at du giver barnet fem dunk mellem skulderbladene, mens det ligger på maven.
Hvis ikke fremmedlegemet kommer ud, skal du forsøge med hjertemassage med fem tryk i brystkassen – skiftevis med de fem dunk mellem skulderbladene.
Det er vigtigt, at barnet bliver tilset af en læge – selv hvis fremmedlegemet ikke længere blokerer luftvejene.
Total blokering
Ved en total blokering af luftvejene hos barnet, kan det ikke tale eller hoste – det vil også vise tegn på kvælning. Det kan typisk ses ved, at barnet panisk tager sig til halsen for at signalere, at noget er galt. Derudover kan barnets læber, ører og næse blive blålige, og barnet kan blive bevidstløst.
Her er det meget vigtigt, at du som pårørende handler hurtigt og yder livreddende førstehjælp. Husk også at tilkalde hjælp i form af 1-1-2. Påbegynd hjertemassage – det består af fem indblæsninger efterfulgt af 30 tryk og to indblæsninger (30:2).
Husk! Det er vigtigt altid at tilkalde en ambulance eller ringe til akuttelefonen, en læge eller skadestue, hvis du er i tvivl om dit barns skader.
Førstehjælpskursus til dig, der har små børn
Med et førstehjælpskursus til børn – hvad enten det er små børn eller babyer – kan du som forælder få mere viden om, hvordan du hjælper dit barn i tilfælde af, at uheldet er ude.
På et førstehjælpskursus til børn lærer du blandt andet:
- Førstehjælp til babyer og mindre børn.
- Forebyggelse af potentielt farlige situationer i hjemmet.
- Konkrete øvelser og praktisk info omkring hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude.
Større tryghed med førstehjælp til børn og babyer
At kunne yde den rigtige førstehjælp til børn og babyer er med til at skabe en tryghed i hverdagen. På den måde ved du, hvad du skal gøre, hvis dit barn eller baby kommer ud for en ulykke, hvor det er vigtigt at kunne handle hurtigt.
Træning i førstehjælp til børn omfatter ikke kun reaktion på farlige situationer, men også forebyggelse af dem. Ved at lære om potentielle farer, og hvordan man undgår dem, kan du som voksen skabe mere sikre omgivelser i- og udenfor hjemmet, som dine børn frit kan udforske.