Rækkeviddeangst – her er grundene til, at du ikke skal frygte den

Publiceret:6/2 - 2025
Skrevet af:Rune
Læsetid5 min.
Autoredder står med elkabel og sætter det i bil

Rækkeviddeangst og frygten for at løbe tør for strøm, er et emne som berører mange mennesker med elbiler – eller i hvert fald ofte er en genkendelig tanke – "Har jeg nu nok strøm til at nå frem til min destination?".

Frygten for at elbilens batteri snart slipper op, automatisk sænker farten, og gør at man ikke kan nå frem til sin destination, kan være en bekymring, som mange elbilsejere unødvendigt har.

Rækkeviddeangsten kan derfor være særligt fremtrædende, når det angår længere køreture, hvor man måske kan være usikker på sine opladningsmuligheder.

Men bør man overhovedet frygte rækkeviddeangsten med tanke på udviklingen af elbilers rækkevidde, batteriets ydeevne samt opladningsmuligheder både på farten og derhjemme? Hos SOS Dansk Autohjælp har vi faktisk en løsning, som kan lette dine eventuelle bekymringer.

SOS Dansk Autohjælps hjælp mod rækkeviddeangst

Hos SOS Dansk Autohjælp har vi mulighed for at medbringe transportable ladere i vores teknikbiler i alle landets distrikter. Det betyder, at vi kan komme ud med vejhjælp og levere strøm til din bil til ca. seks kilometers kørsel på kun 15 minutters opladning i hele Danmark.

Læs mere: Vi kommer med strømmen, når elbilen løber tør

I f.eks. byområder kan det ofte være nok med strømmen til seks kilometers kørsel, så du får mulighed for at køre til nærmeste oplader.

Klik her, og læs hvilke fordele du har med et vejhjælpsabonnement

 

Elbil4Ladekabel til elbil sat i ladeboks

Elbilers rækkevidde

I dag har elbiler, afhængig af batteriets størrelse og model, gennemsnitligt en rækkevidde på 200-500 km, og vil derfor ofte have rigelig kapacitet til at dække hverdagens kørselsbehov.

Markedet for elbiler har udviklet sig markant, og i dag har elbiler generelt en længere rækkevidde. Ifølge Transportministeriet er andelen af elbiler med en rækkevidde på over 400 km steget fra 54 % i 2020 til 76 % i 2023.

Derudover skriver de også, at i samme tidsramme er den andel af elbiler, som har en rækkevidde på under 200 km, faldet fra ca. 15 % til 4 %, og det viser en tydelig udvikling i antal kilometer en elbil i dag kan køre.

De angivne kilometer som en elbil kan køre, er naturligvis beregnet ud fra de helt optimale og rette køreforhold fra bilfabrikantens side. Man skal derfor være opmærksom på, at de kilometer, som man kan køre, formodentlig vil afvige lidt, afhængig af både dit kørselsmønster, hvor du kører, og vejret.

Rækkevidden i hverdagen

Selv med afvigelser i de antal kilometer, som man kan køre med en elbil i dag på en fuld opladning, vil muligheden for op til flere hundrede kilometers kørsel ofte være rigeligt.

Det gennemsnitlige daglige kørselsbehov hos danskerne er nemlig på omtrent 45 km. Så selvom mange måske kender til rækkeviddeangst, vil elbiler i dag kunne klare langt de fleste danskeres normale daglige kørselsbehov uden behov for opladning. 

I takt med udviklingen og fokus på den grønne omstilling er der nemlig også etableret en del flere offentlige ladestandere. Tal fra Mobility Denmark viser, at der i slutningen af 2024 blev rundet en ny milepæl med over 30.000 offentligt tilgængelige ladepunkter, hvilket er en stigning på 69,5 % sammenlignet med udgangen af 2023.

Der er derfor langt bedre adgang til ladestationer i dag sammenlignet med tidligere, hvilket betyder, at der aldrig er langt til næste oplader, hvilket bør kunne lette en eventuel rækkeviddeangst.

Faktorer der påvirker din elbils rækkevidde

Der er en del faktorer, som har en effekt på din elbils overordnede rækkevidde.

Måden, du kører din elbil på, har faktisk en stor betydning. Hvis du laver hårde opbremsninger og hurtige accelerationer op til høje hastigheder, kan det have en negativ indvirkning på batteriet. Selve accelerationen bruger nemlig bl.a. en del strøm.

Kører du derimod med en jævn kørsel, kan der være energi – og dermed rækkevidde – at spare. Mange elbiler har i dag også en ECO-mode, som du kan aktivere med henblik på at køre batteribesparende.

ECO-mode vil typisk regulere strømforbruget for de komfort-relaterede indstillinger som varme og aircondition, og dermed prioritere strøm til de vigtige elementer af kørslen. Derudover vil accelerationen også blive påvirket, så du kan accelerere mindre hårdt, og dermed få et mere jævnt strømforbrug.

Regenerativ bremsning er en løsning, som også kan være med til at øge din rækkevidde. Det er nemlig en teknologi, som gør det muligt at genbruge den energi, der bruges på bremsning, ved at returnere den til batteriet.

Selve bilens dæk er også et vigtigt punkt. Når du kører, og ruller over en overflade, er der en friktion og modstand, som du faktisk bruger energi på at overkomme. Det hedder rullemodstand, og påvirker din elbils rækkevidde, da der kræves mere energi, jo mere friktion og modstand der skal overvindes.

Derfor er det vigtigt at have det optimale dæktryk, så dine dæk kan præstere som de er skabt til, og spare energi ved at have mindst mulig rullemodstand. Dette vil også lede til mindre dækslid, og giver derfor også en bedre holdbarhed.

Der er dog også rækkevidde-påvirkende faktorer, som du ikke kan have så stor indflydelse på. Selve vejret og temperaturen har nemlig en rolle, fordi din elbil i køligere temperaturer vil have et højere strømforbrug på at holde batteriet og kabinen på de rette temperaturer.

Høj vindmodstand betyder også et højere forbrug og nedsat rækkevidde. Din bils hastighed og luftmodstand følges relativt proportionelt med hinanden, og betyder at din bil vil kræve mere energi, jo mere vindmodstand den møder. Du kan derfor opleve at din elbil vil være mindre effektiv ved høje hastigheder, da du ligeledes vil få en del mere luftmodstand.

Tips til at undgå rækkeviddeviddeangst

1

Hav styr på vejhjælpsabonnementet

Med et vejhjælpsabonnement kan du føle dig mere tryg på vejen. Vi kan hjælpe dig i hele landet ved at køre ud med vores mobile oplader, så du kan få nok strøm til at komme til nærmeste ladestation.

På samme måde som vi hjælper hvis man kører tør i en benzin- eller dieselbil, hjælper vi hvis man skulle være så uheldig at løbe tør for strøm. Vi kan både komme ud med strøm til dit batteri eller bugsere bilen til nærmeste lader. 

Med et vejhjælpsabonnement kan du føle dig mere tryg på vejen. Vi kan hjælpe dig i hele landet ved at køre ud med vores mobile oplader, så du kan få nok strøm til at komme til nærmeste ladestation.

2

Installér en ladeboks til hjemmet.

Installér en ladeboks til hjemmet. Så kan du trygt lade din elbil op, når det passer dig, så du kan være sikker på, at der er rigeligt med strøm til dit kørselsbehov. Ved at lade din bil om natten kan du holde rækkeviddeangsten på afstand, med trygheden om at din elbil er ladt op til fuld kapacitet.

3

Undersøg dine eventuelle opladningsmuligheder

Undersøg dine eventuelle opladningsmuligheder på farten, så du ved, hvor du har mulighed for opladning, hvis du skulle mangle strøm. Der findes flere forskellige kort over ladenetværk, så du kan danne dig et overblik over de offentligt tilgængelige ladestandere, og hvor der f.eks. er tilgængelige lynladere.

Få et overblik over ladepunkter i Danmark her

Er uheldet ude, kan du også kontakte os. Så kommer en af vores teknikere ud med strøm til cirka seks kilometers kørsel på kun 15 minutters opladning, som oftest kan få dig til næste lademulighed i byområder

4

Begræns bilens elforbrug

Begræns brugen af radioen, klimaanlægget og andre komfortfunktioner, hvis du føler dig usikker på din nuværende rækkevidde. Så fokuserer bilen sit energiforbrug til kørslen og kan derigennem øge rækkevidden.

5

Kørestil

Vær opmærksom på din kørsel – hårde opbremsninger, hurtige og pludselige accelerationer bruger mere energi, og kan påvirke din rækkevidde. Holder du en mere jævn kørestil, kan du opleve bedre ydeevne og en længere rækkevidde.

Vores anbefalede produkter til el-biler

Er du så uheldig at løbe tør for strøm, er hjælpen heldigvis nær. Et vejhjælpsabonnement fra SOS Dansk Autohjælp dækker nemlig også, hvis din elbil løber tør for strøm, præcist som hvis du i en benzin-bil løber tør for brændstof.

I den situation kan vi både hjælpe ved at oplade din bil på stedet med nok strøm til, at du kan komme til nærmeste lader, eller alternativt kan vi bugsere bilen hen til nærmeste ladestander. 

Super

Gratis lejebil ved assistance

117,-

pr. mdr. / årlig betaling

Pris 1. år: 1.404,00 kr.Pris i bindingsperiode (6 mdr.): 702,00 kr.
  • Gennemsnitligt fremme på 41 min
  • Vejhjælp på stedet
  • Frit værkstedsvalg
  • Fri vidererejse
  • SOS Førstehjælpskasse
  • Bugsering mellem værksteder i DK

Ofte stillede spørgsmål om rækkeviddeangst