Elbiler: Her er de største fordele og ulemper

Publiceret:23/4 - 2024
Skrevet af:Rune
Læsetid14 min.
Ykh8665

Overvejer du at investere i en elbil? Så har du givetvis en masse spørgsmål, der trænger sig på – fx angående rækkevidde, opladning og vedligeholdelse.

Elbiler er efterhånden blevet et populært valg for rigtig mange, der er på udkig efter en ny bil. Alene i 2022 steg andelen af elbiler i Danmark med 69 pct.

Der findes dog fortsat nogle udfordringer med elbiler, som det kan være en god idé at være opmærksom på, inden du kaster dig ud i elbils-eventyret. 

Vi har derfor samlet en række fakta samt fordele og ulemper ved elbiler, der kan gøre dig klogere, inden du beslutter dig – herunder hvad der typisk går i stykker på en elbil.

Fordele ved elbiler 

Elbiler har i dag mange fordele, herunder deres støjsvage kørsel og flotte design, men det er ikke kun det, der gør dem til et godt alternativ til diesel- og benzinbiler. Herunder kan du se de mest markante fordele ved at vælge en elbil:

  • Reduceret CO2-udledning

  • Lavere driftsomkostninger

  • Lavere registreringsafgift

  • Kraftig acceleration

Reduceret CO2 udledning 

En af de primære fordele ved elbiler er deres mindskede CO2-udledning, der gør dem til et populært valg for mange, der skal vælge ny bil. 

Ved at skifte fra diesel- og benzinbiler til biler der kører på el, kan man nemlig mindske den samlede luftforurening – netop fordi elbiler ikke udleder direkte emissioner. Det er derfor en langt mere klimavenlig løsning end traditionelle diesel- eller benzinbiler, fordi elbiler udleder færre drivhusgasser over hele deres levetid.

Lavere driftsomkostninger

Elbiler har generelt lavere driftsomkostninger end fossilbiler – specielt når det kommer til vedligeholdelses- og reparationsomkostninger. 

Eftersom elbiler har færre bevægelige og mekaniske dele, der skal serviceres og vedligeholdes, end det er tilfældet med biler der har en brændstofmotor, er serviceomkostningerne generelt lavere. I gennemsnit vil det betyde, at værkstedsregningerne bliver 30-50% mindre, når du vælger en elbil. 

Lavere registreringsafgift 

Endnu en fordel ved elbiler er den lave registreringsafgift. Med indfasningsplanen fra 2020, der gradvist indfaser registreringsafgiften for el- og hybridbiler frem mod 2035, er der nemlig en økonomisk gevinst at hente ved at vælge en elbil. 

Er du en af dem, der overvejer at anskaffe dig en elbil, kan du altså spare penge på registreringsafgiften, i modsætning til hvis du vælger en diesel- eller benzinbil.   

Kraftig acceleration 

En elbil er sjov at køre, fordi den har en kraftig motor, der giver en helt unik acceleration, når man trykker på speederen. Det giver en komfortabel køreoplevelse, og for mange vil det desuden betyde en større køreglæde, fordi man slipper for at vente flere sekunder på, at bilen kommer op i omdrejninger. 

Ulemper ved elbiler 

På samme måde som der findes mange fordele ved at investere i en elbil, findes der også ulemper ved elbiler. 

Vi har samlet nogle af de største ulemper ved elbiler her: 

Batteriet mister kapacitet med tiden

En af ulemperne ved elbiler er batteriets kapacitet, der med årene vil blive nedsat. Udskiftning af batteriet på en elbil er en af de største udgifter, man kan støde på som elbilsejer, og derfor er det en fordel at være opmærksom på inden køb.

Rækkeviddebegrænsning

En af de helt store udfordringer, som de fleste oplever med elbiler, er rækkevidden. På trods af elbilens mange fordele og de teknologiske udviklinger på området, er det begrænset hvor langt den kan køre på en enkelt opladning sammenlignet med traditionelle diesel- eller benzinbiler med en fuld tank brændstof. 

Derfor kan begrænsningen i elbilernes rækkevidde betyde, at man som fører bliver nødsaget til at tilpasse sine kørevaner ud fra dette og være bevidst om opladninger på forhånd. 

Dårligere rækkevidde om vinteren

Ikke nok med at der kan være udfordringer med rækkevidden på nogle elbiler, så bliver rækkevidden faktisk også dårligere i vintermånederne. Det skyldes, at den indre modstand i elbilens batteri øges, når det bliver koldere udenfor. Inden du kører ud om vinteren, bør du derfor sørge for, at din elbil har tilstrækkelig strøm for at undgå at løbe tør for strøm.
Har du brug for akut vejhjælp, kan du altid kontakte os, så sender vi hurtigt vores erfarne teknikere ud til din placering for at hjælpe med at udføre nødreparationer.  

Dyr i indkøb

På trods af, at der ikke er nogen afgift på elbiler, så er de stadig dyrere end tilsvarende biler på markedet i samme klasse. Det skyldes blandt andet de dyre batterier, der er dyre at fremstille.
Dog vil man opleve, at omkostningerne ved at have en elbil vil være lavere over tid, sammenlignet med en benzin- eller dieselbil. Det er dels fordi der er færre udgifter forbundet med vedligeholdelse, den billige påfyldning og den grønne ejerafgift, der er lav. 

Mindre fleksibel 

Når vi taler opladning af elbiler, er det på mange måder en mindre fleksibel løsning end traditionelle benzin- og dieselbiler. På trods af at opladningstiden hele tiden bliver forbedret, så vil en opladning fra 0-100% ofte tage mellem en halv og en hel time, hvilket er en del mere end en almindelig påfyldning af benzin. 

Dernæst er der stadig flere steder i landet, hvor der er begrænset adgang til hurtigladestandere, hvilket resulterer i en del planlægning i forhold til opladning. Har man et stort kørselsbehov, er en elbil derfor ikke nødvendigvis den mest oplagte løsning. 

Højt strømforbrug ved motorvejskørsel 

Elbiler bruger generelt mere strøm, når man kører på motorvejen, hvilket er en god overvejelse at tage med sig, hvis man tænker på at købe en elbil. 

Det skyldes, at jo højere hastigheden er, jo højere er strømforbruget også. Kører man meget på motorvej, vil rækkevidden derfor være markant mindre end ved fx bykørsel. 

Hvad går typisk i stykker på en elbil? 

Mens elbiler har markeret sig som værende et bæredygtigt og økonomisk valg, er det vigtigt at overveje nogle af de udgifter, der er forbundet med at købe en elbil. For hvad går egentlig typisk i stykker på en elbil?

Det spørgsmål kan du få besvare her, hvor vi udforsker nogle af de mest almindelige områder, hvor elbiler kræver særlig vedligeholdelse: 

Elektriske komponenter 

Elbiler har hverken motor, gearkasse eller andre sliddele som fx oliefilter, luftfilter og tændrør, der kan gå i stykker. Til gengæld har elbiler langt flere elektriske komponenter end almindelige benzin- og dieselbiler. 

Det betyder, at elbiler ind imellem vil få brug for et serviceeftersyn af de elektriske komponenter for at undgå, at de går i stykker. 

En stor del af den service, som man skal forvente at få foretaget på en elbil, består primært af tjek af alle de elektroniske sensorer og computere, der findes i elbiler. 

Når det er sagt, så er der langt færre serviceeftersyn forbundet med at have en elbil i forhold til konventionelle biler – og dermed færre mekanikerregninger. 

Skal jeg investere i en elbil?

Der findes både mange fordele og ulemper ved at investere i en elbil, og det er derfor vigtigt at opveje begge dele, inden du beslutter, om en elbil er noget for dig. 

Der vil formentlig ske en udvikling på de områder, hvor elbilerne er udfordrede, herunder rækkevidde, opladning og batterikapacitet, i takt med at teknologien udvikler sig. Samtidig vil infrastrukturen sandsynligvis være blevet bedre, hvilket vil gøre det en hel del nemmere at lade sin elbil op, mens man er på farten.
I takt med at der produceres flere elbiler i fremtiden, vil de desuden blive billigere, hvilket vil gøre elbilen til et attraktivt valg for mange. 

Fordele ved at skifte til en elbil nu 

Hvorvidt det er en god idé at investere i en elbil, afhænger primært af dit kørselsbehov og dine krav til en bil. 

Der kan være en fordel ved at skifte til en elbil allerede nu – blandt andet den lave registreringsafgift. Det er dog værd at overveje, om du vil have gavn af at vente med at investere i en ny elbil, til infrastrukturen er bedre end den er i dag. 

Herefter kan du tage en beslutning om, hvorvidt du skal være elbilsejer.