Er din bil klar til efteråret? 7 tips til at gøre bilen klar

Publiceret:3/10 - 2024
Skrevet af:Thomas
Læsetid5 min.
Par sidder i bil. Autoredder står i bilvinduet og taler

Er din bil klar til efterårssæsonen? Efteråret byder på skiftende vejrforhold, som kan være hårde for din bil. Fra regn og fugt til køligere temperaturer – efteråret kræver ekstra opmærksomhed, hvis du vil sikre, at din bil er klar til de udfordringer, årstiden bringer. Et grundigt serviceeftersyn er en god start, men der er flere ting, du selv kan gøre for at gøre din bil klar til de køligere måneder. I dette indlæg gennemgår vi de vigtigste tips til at holde din bil i topform hele efteråret igennem. Læs med, og bliv klogere på, hvordan du nemt og enkelt kan gøre din bil klar til efteråret.

1

Skift olie på bilen

Motorolie er afgørende for at holde bilens motor sund og velfungerende. Det anbefales, at man jævnligt tjekker olie på bilen, og som tommelfingerregel skal olien skiftes hvert år. 

Går du efteråret i møde, og er det et år siden, du har skiftet olie på bilen? Så er det endnu mere vigtigt at få lavet et olieskifte. Hvis der er gammel motorolie på din bil, er det nemlig sværere for motoren at trække olien rundt, og det betyder, at den har en lavere smøreevne. 

2

Serviceeftersyn

Serviceeftersyn er vigtigt for at forebygge skader og reparationer på bilen og undgå driftsmæssige problemer, der kan udgøre en sikkerhedsrisiko. Netop de skiftende vejrforhold om efteråret og vinteren påvirker bilens ydeevne og sikkerhed, og derfor er det ekstra vigtigt at få foretaget et serviceeftersyn af sin bil.

Hvis din bil er ældre, og derfor ikke længere følger servicebogen på samme måde som nyere biler, kan jævnlige serviceeftersyn være en god idé for at forlænge bilens levetid. 

Et serviceeftersyn inkluderer typisk udskiftning af motorolie og oliefilter, kontrol af bremser, dækkontrol, påfyldning af kølervæske, bremsevæske mv, samt kontrol af i alt 46 væsentlige punkter. På den måde er du sikker på, at din bil er klar til at klare efterårs- og vintersæsonen. 


Læs også: Gode råd til vinterkørsel  

3

Beskyt bilen mod rust

Når sæsonen skifter, og kalenderen siger efterår, er det tid til at tænke på forebyggelse af rust i forbindelse med service af bilen. Efteråret og vinteren bringer nemlig våde veje, sne og salt med sig, som kan fremskynde rustdannelsen på din bil.

Rust opstår, når metallet udsættes for fugt og ilt over en længere periode, og det forringer bilens struktur og overordnede udseende. For at beskytte din bil mod rust i vinterhalvåret er det derfor vigtigt at holde den ren, især på udsatte områder som hjulkasser, skærmkanter og undervogn.

Derudover kan en regelmæssig vask af bilen, som fjerner saltaflejringer og snavs, også være med til at holde bilen fri for rust. Du kan med fordel overveje at give din bil en undervognsbehandling eller rustbeskyttelse, som giver et ekstra lag beskyttelse mod fugt og salt. På den måde kan du forlænge bilens levetid og øge chancerne for at holde den rustfri i længere tid. 

4

Skift til vinterdæk

Det er vigtigt, at du ikke venter alt for længe med at få skiftet til vinterdæk på bilen. Vinterdæk er nemlig essentielle for at sikre et bedre vejgreb, øget sikkerhed og høj ydeevne under de kolde (og ofte glatte) forhold på vejene om vinteren. Vores anbefaling er, at du senest i oktober måned får sat vinterdæk på bilen. 

Er du i tvivl om, hvornår du i grunden bør skifte til vinterdæk? Læs mere i vores blogindlæg om skift til vinterdæk. 


Læs også: Krav til dækmønster 

5

Tjek batteriet på din bil

Har du tjekket batteriet på din bil for nylig? Det er en rigtig god idé at have styr på, hvorvidt din bils batteri har den korrekte ladetilstand til efterår og vinter. Rigtig mange biler kører rundt med et batteri, der langt fra er optimalt, og derfor er det vigtigt at få kontrolleret batteriet på et værksted – specielt her i vinterhalvåret, hvor det er ekstra udsat på grund af kulde. 

Læs også: Når bilbatteriet også corona-lukker 

6

Fyld kølervæske på bilen

Husk også at fylde kølervæske på bilen til efteråret. Kølervæsken hjælper med at absorbere og transportere varme væk fra motoren, så den kan køle af. Derudover er kølervæsken også med til at forhindre, at vandet i kølesystemet fryser til is. 

Husk at fylde den korrekte mængde vand og kølervæske på bilen om vinteren! For meget vand gør, at kølervæsken udvider sig i frostvejr, hvilket i sidste ende kan risikere at ødelægge bilens motor. 

7

Tjek vinduesviskerne

Når efterårsvejret for alvor tager fat, og der kommer kraftigere vind og vådt vejr, er det en god idé at have tjek på vinduesviskerne. Sørg for at tjekke at vinduesviskerne på din bil er intakte – dvs at viskerbladene ikke er knækket, og at gummiet er som det skal være. Du kan med fordel rengøre vinduesviskerne med en svamp og noget rengøringsmiddel. 

Læs også: Tjek bilens lygter i den mørke vintertid

Autoredder står med hundAutoredder sidder ved bil og smiler. Bilen er punkteret.

FAQ 


Hvad er forskellen på eftersyn og service?


Forskellen på et eftersyn og en service på en bil ligger primært i omfanget og formålet med de to vedligeholdelsesopgaver. Et eftersyn har typisk til formål at kontrollere, om bilens vitale systemer fungerer korrekt, hvorimod service er en mere omfattende vedligeholdelse, hvor man desuden udskifter dele og væsker for at sikre, at bilen kører optimalt.

Hvad sker der hvis man overskrider service?


Hvis du ikke overholder serviceintervallerne på din bil, kan du risikere at miste fabriksgarantien. Det er derfor vigtigt, at din bils service overholdes regelmæssigt. 

Hvad koster årlig service på bil?


Prisen på et årligt service på bil afhænger af den specifikke bil og den specifikke mekaniker. Typisk vil man skulle regne med at betale mellem 2.500 og 4.500 kr. for et serviceeftersyn på sin bil. 

Hvor meget må man gå over service interval?


Hvor meget man må gå over serviceintervallet afhænger af bilproducentens specifikke anbefalinger og kan variere fra mærke til mærke. Tjek derfor op på reglerne for overholdelse af serviceintervaller hos din specifikke bilproducent.