Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

Publiceret:10/4 - 2024
Skrevet af:Benjamin
Læsetid5 min.
Autoredder sidder ved dæk der er punkteret

SOS Dansk Autohjælp opfordrer alle bilister med sommerdæk til at skifte til vinterdæk - men hvornår er det det rette tidspunkt at skifte til vinterdæk? Det kan du læse mere om her.

Autoredder sidder i teknikerbil og smiler

Kulden er på vej, og det er på tide at skifte til vinterdæk. For mange danskere kører gennem vinteren på sommerdæk, og det går ud over sikkerheden.

Hvornår skal man skifte til vinterdæk?

For at sikre det optimale vejgreb ved lave temperaturer, bør bilister skifte til vinterdæk, når temperaturen er omkring eller under cirka syv grader det meste af døgnet. Et kig på vejrudsigten fortæller, at det sker i den kommende uge. Ved temperaturer omkring syv grader mister sommerdækkene nemlig en del af deres køre- og bremseevner:

I Danmark udsender Vejdirektoratet anbefalinger om, hvornår det er på tide at skifte til vinterdæk - baseret på vejrforholdene. Normalt anbefales det, at man skifter til vinterdæk fra 1. November til 15. April, særligt hvis der er tale om pigdæk. 

Læs mere her om gode råd til vinterkørslen.

Hvorfor er det vigtigt at skifte til vinterdæk?

Når vejene i vintersæsonen bliver sneklædte eller glatte, øger vinterdæk sikkerheden markant. Ved en opbremsning fra 50 km/t på en snedækket vej ved minus tre grader reduceres bremselængden med mere end 40 procent sammenlignet med samme situation på sommerdæk.

Og selvom man kunne tro, at det kun er i sne og slud, at vinterdæk er mere sikre, så viser undersøgelser, at vinterdækkene også har effekt på en våd og kold vejbane, hvor bremselængden er30 procent kortere end med sommerdæk

Danske bilister er generelt blevet bedre til at skifte til sæsonrigtige dæk, men en undersøgelse foretaget af Rådet for større Dæksikkerhed viser, at 327.000 danskere kørte på sommerdæk i januar 2022.

Ifølge Jeppe Damgaard, som er teknisk chef for SOS Dansk Autohjælp, kan en af årsagerne til dette være, at mange danskere ikke ved, hvor stor forskel der er på sommer- og vinterdæk, og hvorfor vinterdæk om vinteren skaber større sikkerhed:

- Dæk er nøglen til sikker kørsel. Vinterdæk er lavet af blødere gummi og har flere lameller i mønsteret. Det giver bedre vejgreb og bremseevne i koldt og vådt vejr. Det bidrager til sikkerheden og er med til at mindske risikoen for uheld.

Lovkrav om vinterdæk i andre lande

Der er ikke et decideret lovkrav om brug af vinterdæk, selvom det anbefales. Men i visse lande kan det være lovpligtigt at køre med vinterdæk i vintermånederne. Hvis du ikke sætter dig ordentligt ind i disse - og dermed ikke overholder dem - kan det resultere i bøder. 

Der er blandt andet lovkrav om vinterdæk i mange af de populære skisportsdestinationer i Europa - og nogle steder er snekæder obligatoriske. Det er også lovpligtigt at køre med vinterdæk i Sverige i vinterperioden 1. December - 31. marts.  Nogle steder i Europa er pigdæk helt forbudt. - blandt andet Portugal og Polen.

Hvilket vinterdæk skal jeg vælge?

Det er vigtigt, at du vælger vinterdæk, der passer til din bils specifikationer og størrelser. Du kan finde disse oplysninger ved at kigge i bilens instruktionsbog - eller få hjælp af en autoriseret mekaniker. Du bør også kigge efter dæk med M+S-mærkning (Mud and Snow). Dette mærker angiver, at dækket er godkendt til brug under vinterforhold.

 

Det skal du være opmærksom på, når du skifter til vinterdæk

1

Tjek dækmønster

Inden vinterdækkene monteres, er det vigtigt at tjekke kvaliteten. Gummiet må ikke være mørnet, og SOS Dansk Autohjælp anbefaler et dækmønster, der er minimum tre millimeter dybt.

2

Tjek dæktryk

Når vinterdækkene er monteret, anbefales det at kontrollere dæktrykket. Er trykket for højt eller lavt, går det ud over bilens styre- og bremseevne. Derudover øges bilens forbrug af brændstof, hvis dæktrykket er for lavt. Man kan lægge helt op til 10 procent brændstof oveni, hvis man kører rundt med et for lavt dæktryk. Oplysninger om det korrekte dæktryk til bilmærke og model findes oftest i enten instruktionsbogen eller ved fordøren i førersiden af bilen.

3

Kør dækkene til

Har du opbevaret dine vinterdæk i skuret, har gummiet skabt en ydre hinde, som skal køres af, før vinterdækkene griber optimalt. Så de første 100 km skal du ikke presse dem helt så hårdt.

Autoredder sidder ved bil og smiler. Bilen er punkteret.

Hjælp til vinterdæk

Som kunde hos SOS Dansk Autohjælp kan du altid ringe og få professionel hjælp til kontrol af dækmønster, dæktryk og generelt at sikre, at din bil står i topform i forbindelse med det forebyggende TryghedsTjek. 

Mange gange kan problemet løses over telefonen, da vores teknikere har indgående kendskab til de mange bilmærker. Viser det sig, at problemet ikke kan løses over telefonen, sender vi en autoredder ud med det samme.

Opbevaring af vinterdæk

Når vinteren er forbi, og det er tid til at skifte til sommerdæk, skal du sørge for at opbevare de vinterdæk, der ikke er i brug, korrekt. Det involverer rengøring af dækkene - og at du opbevarer dem et køligt og tørt sted, beskyttet mod direkte sollys og kemikalier. 

Du skal helst ikke bruge vinterdæk om sommeren - lær mere om, hvornår du så skal skifte til sommerdæk her.