/

Tid til vinterdæk trods vådt vejr

Flere bildæk står ved siden af hinanden

23. nov 2020

 

Rådet fra vejhjælpseksperten er klart: Skift til vinterdæk trods de milde temperaturer.

Selv om overgangen til vintertid i år langt fra har rimet på nattefrost, opfordrer SOS Dansk Autohjælp bilister til at skifte til vinterdæk, inden kulden sætter ind. Det handler nemlig om at være forberedt på trods af november måneds milde temperaturer og fugtige vejr.

- Vinteren lader godt nok vente på sig i år, men derfor er det alligevel en god idé at være ude i god tid, når det handler om vinterdæk. Vi ved af erfaring, at mange bilister bliver overraskede, når først temperaturen begynder at falde, fortæller Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.

Især glemmer mange, at det kan være glat i de tidlige morgentimer.

- Mange forbinder glatte veje med sne og minusgrader, men temperaturen kan sagtens være lavere ved jorden end i luften, som er den temperatur, termometeret viser. Det er blandt andet derfor, vi som tommelfingerregel siger, at man skal skifte til vinterdæk ved 7 grader, slår hun videre fast.

Det sikreste vejgreb

Det er også ved de 7 grader, at sommerdæk begynder at miste sine køre- og bremseevner. Selv om det ikke er lovpligtigt at køre med vinterdæk i Danmark, er det alligevel vejhjælpens klare anbefaling. Dæk er nemlig nøglen til sikker kørsel, lyder det fra teknisk chef, Jeppe Damgaard.

- Vinterdæk er lavet af blødere gummi og har flere lameller i mønsteret. Det giver et klart bedre vejgreb, og det reducerer bremselængden med mange meter, forklarer han.

Det er dog vigtigt, at man løbende tjekker sine vinterdæks stand.

- Bruger du dine vinterdæk i flere sæsoner, skal du tjekke dem inden man får dem monteret – og også i løbet af vinteren. Er dækkene slidte, forringer det for det første bremseevnen, men de har også sværere ved at lede vand væk. Det betyder nedsat vejgreb, og at bilen lettere kan skride ud. Er mønsteret derimod ikke synderligt slidt, kan det alligevel være nødvendigt at købe nye dæk, da gummiet kan være mørnet med tiden, uddyber Jeppe Damgaard.

Lovkravet til dækmønster lyder på 1,6 mm, men SOS Dansk Autohjælp anbefaler som minimum 3 mm.

Tjek på trykket

Når først vinterdækkene er monteret, skal man huske at kontrollere dæktrykket. Er der for lidt eller for meget luft i dækkene, påvirker det både styreegenskaber, bremseevne og brændstoføkonomi.

- Når temperaturen falder, skal man ofte forbi tankstationen og have mere luft i, fordi luften i dækkene bliver komprimeret, siger SOS Dansk Autohjælps tekniske chef.

Han opfordrer desuden til at svinge forbi et værksted for professionel hjælp, hvis man er det mindste i tvivl om dækskifte. Og gør man det nu, inden det bliver for koldt, undgår man formentligt lange ventetider.

 

Kontaktoplysninger:

Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef SOS Dansk Autohjælp: 5118 6085